P.P.H.U. GRANICA

Jerzy Wieliczko

Owoce na sok są przerabiane na austriackiej linii produkcyjnej Kreuzmayr, w której skład wchodzą: myjka z transporterem i rozdrabniaczem, szklanka malawyciskarka taśmowa, pasteryzator, nalewarka do bag in box, oraz oporządzenie dodatkowe: myjka ciśnieniowa, pompa soku, sprężarka i dwa zbiorniki buforowe na sok.

         Na wymienionych maszynach owoce są myte przez kąpiel w zbiorniku wodnym myjki i dodatkowo przez natrysk na taśmie transportowej z której to wpadają do rozdrabniacza, dalej w postaci mokrej miazgi wpadają do leja wyciskarki taśmowej, wyciśnięty sok metodą na zimno za pomocą sprzężonej działającej na czujnik pompy jest przepompowany do zbiornika buforowego z którego jest pobierany automatycznie do pasteryzatora, gdzie jest poddany lekkiej pasteryzacji w temperaturze ok. 82C i pakowany do 220 litrowych big bag-ów w celu jego czasowego przechowania lub do 1,5 i 3 litrowych woreczków z kranikiem za pomocą nalewarki dozującej zaprogramowaną ilość soku.

         Następnie woreczki pakowane są w pomieszczeniu do tego wyznaczonym do kartonów wielkością odpowiednich do objętości soku. W tym też miejscu są oklejane etykietami, pakowane na palety i owijane streczem do wysyłki.